Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Soep en skill's tegen armoede

Uit de cijfers van het Centraal Planbureau is gebleken dat 6% van de Nederlandse bevolking te maken krijgt met armoede, dat zijn 1 miljoen mensen in Nederland. De verwachting is dat dit aantal in 2022 flink gestegen is als gevolg van de inflatie en de stijgende prijzen. Bij B-there zien wij dagelijks welke gevolgen armoede heeft voor onze cliënten, zeker het afgelopen jaar hebben wij gezien dat veel van onze cliënten geen geld meer hebben voor eerste levensbehoeften zoals kleding, voedsel en een woning. Ik sprak met een van onze begeleiders over dit thema.

 

Al snel komen we samen op de vraag uit wat armoede eigenlijk is. En dat is eigenlijk niet zo gek omdat de definitie hiervan van de Verenigde Naties eigenlijk vrij abstract is namelijk; “ armoede is het niet kunnen voorzien in de primaire levensbehoefte, noodzakelijk om een menswaardig bestaan de leiden”. Precies dit maakt armoede in de praktijk zo verraderlijk en soms zelfs op het eerste oog onzichtbaar. “tsja, eigenlijk kom ik verschillende vormen van armoede tegen bij cliënten, zo zorgt betaalde arbeid niet per definitie voor meer geld en ontvangen sommige cliënten onder de streep meer dan ik maar betekent dit niet dat ze het beter voor elkaar hebben en de eindjes aan elkaar kunnen knopen. Weer andere cliënten leven van dag tot dag en hebben ’s avonds niks te eten”.

Armoede lijkt niet op zichzelf te staan, als begeleider heb je altijd te maken met een verhaal waarvan er geen een hetzelfde is. Onze begeleiders proberen in de praktijk een compleet beeld te krijgen van dit verhaal zodat ze ook op een persoonlijke manier kunnen ondersteunen ook ten aanzien van financiën. Wij leren onze cliënten hoe ze keuzes kunnen maken en gaan opzoek naar initiatieven die onze cliënten middelen kunnen bieden die ze nodig hebben. Zo helpen we met het aanschrijven van fondsen, helpen we met het aanmelden voor de voedsel- beautysupply- en kledingbank waar ze vaak in een warm bad van vrijwilligers terechtkomen (alle lof voor de mensen die helpen dit op poten te zetten!!).  Het komt wel eens voor dat mensen helemaal niks hebben wanneer ze bij ons terecht komen, voor deze mensen hebben we op kantoor een loods ingericht met tweedehandsmeubels waar ze aanspraak op mogen maken. Ook komen onze begeleiders zelf met initiatieven zoals het meenemen van een warme maaltijd.

Natuurlijk doen we veel meer dan dat, het belangrijkste is dat we onze cliënten leren om keuzes te maken in hun leven en patronen die armoede in stand houden leren doorbreken. `Dit doen we door onze cliënten “skill’s” aan te leren om om te gaan met armoede. Wij leren ze zelf een goedkope gezonde maaltijd te koken, boodschappen halen van 50 euro per week, en leren onze cliënten hoe ze aan goedkopere/gratis spullen kunnen komen. Dit doen wij niet door alleen een advies uit te brengen maar door dit samen met cliënt uit te voeren zodat we precies weten waar ze tegenaanlopen. Vaak werken we ook samen met bewindvoering, en hoewel dit voor de cliënt vaak klinkt als iets spannends zien we in de praktijk dat dit juist iets is wat voor rust, overzicht en mogelijkheden zorgt. Hiermee valt vaak de druk van beslagleggingen en stijgende energieprijzen weg en kunnen cliënten zich focussen op herstel.

“Werken met deze mensen is niet alleen een uitdaging maar ook mooi om te doen, vooral wanneer ze de dingen die ze hebben met je delen, en je heel dankbaar zijn voor een klein gebaar zoals een kaartje of een kopje soep”. Ondanks dat armoede blijft stijgen en niet iets is wat wij kunnen oplossen kunnen we onze cliënten wel skill’s aanleren en begeleiden naar een nieuw hoofdstuk in hun persoonlijke verhaal.